Sterrengids 2014

Sterrengids 2014

De Sterrengids 2014 is een jaarboek over hemelverschijnselen die in 2014 zichtbaar zijn vanuit Nederland en België, met het blote oog, met een verrekijker of met een kleine of grote telescoop.

Auteurs: Erwin van Ballegoij en Jean Meeus, met medewerking van vele anderen.
Redactie: Eddy Echternach, Roy Keeris, Edwin Mathlener en Tom Peters.
Vormgeving: Eddy Echternach.

In 2014 is er weer veel te doen aan de sterrenhemel. Het is wel een jaar waarin we het opnieuw moeten stellen zonder aantrekkelijke zons- en maansverduisteringen, tenzij u bereid bent om op reis te gaan: op 29 april vindt een niet-centrale ringvormige zonsverduistering plaats die waarneembaar is vanuit o.a. Australië. Op 23 oktober is in Noord-Amerika een gedeeltelijke zonsverduistering te zien.

Dit jaar zijn er vier perioden waarin de planeet Mercurius min of meer gemakkelijk te vinden is: in januari/februari, mei, juli en november. Venus staat dit jaar doorgaans niet ver boven de horizon - alleen in juli en augustus kruipt ze wat verder uit de ochtendschemering. Mars is dit jaar op 8 april in oppositie, maar helaas is zijn schijnbare diameter niet zo groot. Jupiter is al op 5 januari in oppositie en dus vooral de eerste maanden van het jaar mooi te zien. Saturnus komt op 10 mei in oppositie en hij is waarneembaar van januari tot eind september. Gewapend met verrekijker en/of telescoop kunt u ook een blik werpen op de verre planeten Uranus en Neptunus.

Voor 2014 staan er twee relatief heldere kometen op het programma. Aan het begin van het jaar hopen we komeet C/2012 S1 (ISON) goed te kunnen zien. Komeet 2012 K1 (PANSTARRS) kan worden gevolgd van maart tot juni.

In de maandoverzichten en de dagkalender wordt uitvoerig uiteengezet wat er 's nachts (en soms ook overdag!) aan de hemel te zien is. Dit wordt toegelicht met talrijke sterrenkaarten, foto's, tekeningen en tabellen.

Behandeld worden de zichtbaarheid van de planeten, samenstanden van de maan met sterren en planeten, verduisteringen, sterbedekkingen door de maan en door kleine planeten, kometen, meteoren, planetoïden, veranderlijke sterren, de manen van Jupiter en van Saturnus met kleurrijke slingerdiagrammen. Iedere maand is voorzien van een ronde sterrenkaart, een schemerdiagram, twee eclipticakaarten, het zonnestelsel van boven gezien met de schijngestalten van de planeten op schaal, en horizonkaarten voor samenstanden van maan, planeten en heldere sterren. Hieronder als voorbeeld twee bladzijden van het maandoverzicht van april 2014. Klik hier voor een grotere afbeelding..

Sterrengids 2014, blz 30 en 31

Achtergrondinformatie over zon, maan, alle planeten, dwergplaneten en planetoïden wordt gegeven in thematische hoofdstukken. Ook zijn er hoofdstukken over het waarnemen van meteoren, kometen, sterbedekkingen, veranderlijke sterren en deepsky-objecten. Een hoofstuk over astrofotografie stimuleert u om zelf met de camera aan de slag te gaan.

Het boek wordt afgesloten met hoofdstukken over tijd en oriëntatie en een groot aantal appendices.

De Sterrengids is al sinds 1938 hét jaarboek en hét handboek voor wie de hemel wil verkennen, visueel of fotografisch, individueel of in verenigingsverband.

Door de hele gids van 176 blz. op A4 formaat, zien we zeer veel fraaie sterrenkaarten van de bekende cartograaf Wil Tirion en talrijke foto's gemaakt door amateurs uit binnen- en buitenland. Op de omslag staat een fraaie opname van het stervormingsgebied NGC 602 in de Kleine Magelhaense Wolk, een van de kleine buurstelsels van onze Melkweg. De foto is opgebouwd uit opnamen van drie ruimtetelescopen: Chandra (röntgen; paars), Hubble en (optisch; rood, groen en blauw) en Spitzer (infrarood: rood)

De Sterrengids is een sterrenkundig handboek en jaarboek ineen:

Wetenschapsjournalist Govert Schilling schrijft in zijn boek Astronomie.nl: de Sterrengids is misschien wel het mooiste en meest complete sterrenkundige jaarboek ter wereld...

Sterrengids 2014, prijs € 24,95.

ISBN: 978-90-6638-070-7


De Sterrengids 2014 is verkrijgbaar in de meeste boekhandels in Nederland en ook bij Bol.com.

Vanaf 1 januari 2014 is de uitgave en distributie voortgezet door Stip Media in Alkmaar. Zie hun nieuwe website: www.sterrengidsen.nl