Sonnenborgh

Op het eeuwenoude bolwerk 'Sonnenborgh' aan de singel, in de binnenstad van Utrecht, is sinds 1853 Sterrenwacht Sonnenborgh gevestigd. Nadat de vakastronomen in 1987 vertrokken, werd deze sterrenwacht het tehuis van een aantal amateurorganisaties die zich o.a. inzetten voor de popularisering van de sterrenkunde.

Bolwerk Sonnenborgh

Sonnenborgh verzorgt de museale openstelling, kijkavonden en tal van andere publieksactiviteiten.

In de sterrenwacht vindt u u o.a. de volgende interessante ruimten:

Collegezaal

De uit 1908 stammende collegezaal is in 2001 in de oude stijl gerestaureerd en telt een veertigtal zitplaatsen. De collegezaal wordt gebruikt voor lezingen, presentaties, cursussen en vergaderingen. Vaste gebruikers zijn 'Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht', Stichting 'De Koepel', de Sterrenkundige Kring 'Minnaert', en de JWG-Utrecht. Ook andere groepen kunnen tegen vergoeding gebruik maken van onder meer de collegezaal. Kijk op de website van 'Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht' voor meer informatie.

CollegezaalMerzkijker

Telescopen

De sterrenwacht huisvest één van de grootste lenzentelescopen van Nederland: de 10-duims Steinheil/Merz lenzentelescoop uit 1863. Andere waarneeminstrumenten zijn de 'Galakijker' uit 2001 (35 cm Schmidt-Cassegrain-spiegeltelescoop en 20 cm aprochromatische lenzentelescoop), de 15 cm Lunt H-alfa-telescoop en een grote zonnetelescoop met spectrograaf. Over de aanwezige instrumenten kunt u meer vinden op de website van 'Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht'.

Bibliotheek

Eén van de meest sfeervolle ruimten van de sterrenwacht is de oude bibliotheek, die nu de collecties van Stichting 'De Koepel' en de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde huisvest. De meeste boeken kunnen door derden worden geleend. Tijdschriften en boeken die niet worden uitgeleend kunnen in ieder geval worden ingezien. De bibiotheek is geopend tijdens kantooruren.

BibliotheekBolwerk

Bolwerk

Het bolwerk uit de 16e eeuw waarop de sterrenwacht is gebouwd, is het best bewaarde exemplaar van de stad Utrecht. Het bolwerk is fraai gerestaureerd en is opengesteld voor het publiek.

Meer informatie over sterrenwacht en bolwerk is te vinden op de website van 'Sonnenborgh - Museum & Sterrenwacht'.